Hjemmelaget Butterdeig skjell

Naturligvis kan man kjøpe ferdigbakte butterdeigskjell, men det er ikke vanskelig å bake dem selv heller. Rull ut deigen til 3 mm tykkelse. Trykk deigen ned etter eget ønsket, slik at du får en tykkelse du selv vil ha på den. Ta en mindre form eller glass og bruker dette til å markere opp deigen med. På denne måten kan du få mange skiver og ringer med deig.

Flytt skivene på over bakerpapir ark og pensle dem langs kanten med pisket egg. Sett ringene oppå hverandre og press dem forsiktig ned. Pensle dem med egg. Skjær lett på kanten og kutt et vindumønster på bunnen. Stekes på 225 grader i 10 minutter.

Våre brukere har søkt etter:

 • butterdeig oppskrift
 • hjemmelaget butterdeig
 • oppskrift butterdeig
 • butterdeigskjell
 • butterdeig skjell

1 kommentar

 1. Lotta

  01/03/2011 at 13:54

  HUH??? Denne oppskriften er helt og totalt UFORSTÅELIG! Er den offer for automatisk oversetting? Det kan kanskje se slik ut! Den inneholder heller ikke oppskrift på butterdeig, det er kun en mislykket/uforståelig beskrivelse av hvordan man lager skjell.

  I min Høst og Milberg’s Matlære (gammel husstellbok som ble brukt sikkert i mange tiår i grunnskolen) står det forøvrig at man lager serveringsskjell av butterdeig ved å kjevle ut små leiver av butterdeig som man så legger over BAKSIDEN av skjellformer (skjellformede kakeformer). Man prikker så deigen med en gaffel og steker dem gulbrune på 230 grader C. Man kan også lage serveringsskjell av mørdeig. Uansett, for å lage de tradisjonelle skjellene, må man gå til anskaffelse av former. Ellers kan man jo sikkert lage små butterdeigformer ved å legge pene runde leiver av butterdeig over små boller som står opp ned på bakeplate (f.eks. stukket ut med et glass eller en liten bolle). De ville jo gjøre samme jobben, selv om de ikke ville se ut som de pene skjellene skjellformer vil gi.

  Boka “Matlære” av Høst og Milberg (en gammel og høyst elsket skolebok) har denne oppskriften på tertedeig/butterdeig:
  250 gram hvetemel
  250 gram margarin eller smør
  1 dl kaldt vann
  1 teskje eddik

  Deigen må lages i et kaldt rom (Kna evt. sterkt saltet smør i kaldt vann Anmerkning: for å fjerne saltet, regner jeg med. Enda enklere, bruk usaltet smør/margarin). Del margarinen i tre deler. Sikt melet. Smuldre 1/3 av margarinen inn i melet (Anm.: dette så jeg nettopp bli gjort lettere på TV v.h.a. å grovrive margarinen oppi melet). Ha i vannet og eddiken. Arbeid deigen så lite som mulig, så den ikke blir seig. La den ligge kaldt minst 15 min. Kjevl deigen ut til en firkantet leiv, omtrent 5mm tykk. Kjevl forsiktig, så deigen alltid er jevnt tykk og firkantet (man kan kanskje gjøre dette enklere ved å bruke pastamaskin…:). Gni den andre tredjedelen av margarinen, så den blir myk og legg den i små klatter jevnt ut over 2/3 av leiven (Anm. eller grovriv den og strø utover deigen?). Brett leiven sammen i tre og tre, som en serviett, og pass på at de to smurte sidene ikke ligger mot hverandre, og at kantene ikke stikker utenfor hverandre. La den ligge 15 min. Kjevl den ut. Brett den sammen som første gang, og la den ligge kaldt 15 minutter. Kjevl så deigen ut igjen, og fordel den siste tredjeparten av margarinen ut over 2/3 av leiven, brett den sammen i tre og tre som første gang, kjevl den ut, brett den sammen og la den ligge kaldt 15 min. Kjevl så deigen ut for femte gang, til leiven er ca 3mm tykk, og bruk den til terter, skjell, eplerull, napoleonskaker m.m.

  (Anm. all denne kjevlinga er vel grunnen til at de fleste av oss bare kjøper ferdig butterdeig. Men ved litt lure triks, høres det virkelig ikke så ille ut! Særlig hvis man kan kjøre deigen gang på gang gjennom pastamaskin. Jo flere ganger man har kjevlet smør inn mellom lag av deig, jo mer flott vil butterdeig bli, fordi den vil flake seg der smørlagene er. Så, hvis man har pastamaskin, kanskje man skal prøve å smøre mykt smør ut over halvparten av en leiv, brette den, kjøre den gjennom maskinen, gjenta smøring/bretting og kjøre gjennom igjen, kanskje 7-10 ganger istedet for fem som i oppskriften? Det må jo gi en fantastisk butterdeig!!!)

  Forts. oppskrift fra “Matlære”:

  Sørg for at steikeovnen er så varm at deigen stivner så fort at kakene ikke flyter ut, 230 grader. Er ovnen for varm, vil tertedeigen ikke bli godt hevet. Tertedeig kan en oppbevare på et kjølig sted, i kjøleskap eller i fryseboks. Pakk den godt inn i cellofan, aluminium eller tinnfolie (den siste setningen sier litt om hvor god og gammel denne boka er, selv om mitt eksemplar faktisk var i bruk siste gang på Kongensgate skole i Kristiansand i skoleåret 89/90! (da skolen ble nedlagt som ungdomsskole ble bøker lagt ut så folk kunne forsyne seg, og jeg fikk sikret meg et eksemplar – Boka har flere forord trykket først i boka. Forord til første utgave er datert “Kristiania i mai 1916” og det siste forordet, til 18. utgave er datert “Stabekk i juni 1961”. Ganske morsomt å bruke denne boka nå, når det er nesten hundre år siden første utgave. Boka er knallbra, synes jeg, fordi den har masse nyttig informasjon som ikke lenger er vanlig kunnskap blant folk flest. Til grunnoppskrifter til allslags tradisjonell norsk mat, er denne boka gull verd, hvis du spør meg! Du kan finne boka på QXL, Finn osv. fra en tier eller to og opp til over hundrelappen. Den siste er nok veldig overpriset, siden det finnes mange av denne, den ble i lang tid gitt til hver elev i grunnskolen da de begynte med faget husstell).

  Håper dette kan være til nytte for noen… 🙂

Skriv en kommentar:

Your email address will not be published. Required fields are marked *