Her er en oppskrift på paté med laks og røykt kolje. Dette er ikke en enkel oppskrift og anbefales ikke til nybegynnere på kjøkkenet.

Dette trenger du:
600 g laksefilét
15 g, 1 ss salt
2 dl iskald matfløte
50 g isbiter
2 kryddermål kajennepepper
1 stor lett kokt purre

Fyll
200 g røykt koljefilét
200 g laksefilét
50 g spinat
200 g kokte knaskegulrøtter
100 g purre

Blåskjell beurre blanc
300 g blåskjell
2 grovhakkede sjalottløk
2 grovhakkede hvitløksbåter
2 dl hvitvin
1 ss smør

Til montering av sausen
1/2 dl blåskjellkraft
200 g usaltet smør
1 ts sitronsaft
1 plommetomat i terninger
1 neve grovhakket frisk basilikum

Fremgangsmåte:
Start med å skjære opp laksefileten i tynne strimler og ha dem i en foodprosessor.
Fortsett med å kjøre laksen godt sammen med salt til en seig deig. Ta tiden på dette til ca 1-2 minutter.
Spe nå på med fløten i en jevn strøm. Tilsett kajenne og smak til med salt.

Det er viktig at farsen holdes iskald for å unngå at den skiller seg. Derfor kan det være lurt å sette beholderen til foodprosessoren i fryseboksen på forhånd.
Både laksen og fløten må også være iskalde når du begynner.

Har du en liten kjøkkenmaskin bør du kjøre denne oppskriften i to omganger for å unngå at farsen ”sprekker”. Sprekker den vil du få en pate som smuldrer litt.

Fortsett med å sette stekeovnen på 170 grader.

Rens og vask en stor purre, skjær bort mesteparten av den grønne toppen, men ikke skjær bort roten.
Kok purren i 5 minutter og legg den så over i isvann. Skrell knaskegulrøtter, kok dem i 3 minutter til de er møre og avkjøl i isvann. Forvell spinaten noen sekunder i kokende vann.

Dekk formen innvendig med plastfolie slik at den går over kanten. Dekk så plastfolien med purreblad. La de gå over kanten slik at overflaten av patéen også kan dekkes med purre.

Fyll et lag farse i formen. Legg fisk og grønnsaker over. Gjør det samme en gang til og dekk så overflaten godt med purrebladene.
Bank formen i benken noen ganger slik at du får bort luftrom og patéen blir “tett”. Bak den ferdig ved 170 grader i ca 30 minutter, og la den avkjøle i 10 minutter før du begynner å skjære i den. Kan serveres varm, lun eller kald.

Blåskjell Beurre blanch
Surr løken og hvitløken i smøret og tilsett deretter blåskjellene. Hell på vinen og kok dette i ca 3 minutter. Sil av kraften over i en ny kjele. Rens blåskjellene mens de er varme. Da holder muskelen seg smidig og fin. Den skal til slutt blandes i sausen sammen urter og tomat.

Mål opp blåskjellkraft og rør inn smøret bit for bit. Smak til med sitronsaft og bland inn blåskjellmuskler, tomatterninger og frisk basilikum.