Oppskrift på brød med valnøtt eller hasselnøttkjerner.
Ingredienser:
* 7 dl skummet melk
* 1 pk gjær
* 2 ss sukker
* 2 ts salt
* 3 ss olivenolje eller rapsolje
* 2 dl havregryn
* 1 dl hvetekli
* 700 g grovbakstmel
* 150 g hvetemel
* 100 g valnøttkjerner eller hasselnøttkjerner
* lunkent vann til pensling
* nøtter til pynt
Slik gjør du:
1. Start med å varme melken til den er fingervarm, 37 gr. Smuldre gjæren i bakebollen og rør den ut i melken. Tilsett sukker, salt, olje, havregryn og kli. Ha i mel til deigen blir smidig og fin. Lag ikke deigen for fast. Elt den godt i kjøkkenmaskin eller for hånd. Bland nøttekjernene i til slutt. Dekk bakebollen med plast og la deigen heve i 30–40 min.
2. Ta nå deigen ut på et melet bakebord. Lag et stort rundt brød og legg det i en smurt rund springform. Eller del deigen i to, form emnene til avlange brød og legg dem i godt smurte 1 ½ -litersformer. Pensle med lunkent vann og pynt med nøttekjerner. Dekk med klede og etterhev brødene i 20–30 min.
3. Stek brødene på nederste rille i ovnen ved 200 gr i ca. 50 min. Hvelv brødene ut og bank på underskorpen for å høre om brødene er ferdigstekte. Det skal høres en hul lyd når de er ferdige.
4. Avkjøl brødene på rist. Du er nå ferdig 🙂