Her er en oppskrift på brød uten egg.

Dette trenger du:

1 kg hvetemel (alternativt kan 100-200 g av hvetemelet byttes ut med rug eller spelt)
25 g salt
30 g sukker, mørk sirup eller honning
50 g gjær eller en pose tørrgjær
6,5 dl lunkent vann

Fremgangsmåte:

Start med å koke opp 2 dl vann. Løs så opp sukker / sirup / honning opp i den varme vannet. Tilsett 4 dl kalt vann og rør inn 3ss av melet. Rør inn tørrgjæren/smuldre gjæren oppi. La denne blandingen stå og kose seg så lenge du orker og minst 20 min.

Bland mel og salt godt, og da mener jeg godt. Siden du nå skal elte ganske heftig er det ikke dumt å bruke en kjøkkenmaskin, men det går fint for hånd. Fin trim er det også. Bland gjærmiksturen gradvis inn i melet mens du jobber blandingen sammen til en smidig deig. Regn med å holde på i 10 minutter med deigen for hånd, noe kortere hvis du bruker kjøkkenmaskin.

Ha deigen i en stor bolle. Dekk til med plastfilm og sett deigen til heving i minst en time. Man lar vanligvis deigen heve i minst to timer. Når deigen har doblet sin størrelse og ser ut som en tvillinggravid mage to uker over termin så er det på tide å forme rundstykker, baguetter, brød eller hva enn du nå har lyst til å lage. Etterhev praktverket ditt på en smurt plate pent tildekket med kjøkkenhåndklær. Regn med å etterheve små kreasjoner i 30-45 min. og større ting i rundt en time.

Brød stekes i 50-60 minutter på 180 grader. Mindre ting går selvsagt fortere, en 12-20 minutter. Du kan heve som regel på temperaturer opp til 200 grader når det lages rundstykker ol.

Hvis du ønsker en sprøere skorpe på bakverket ditt setter du en kopp halvfull med kokende vann inn i ovnen de siste minuttene.

Tips: Denne grunnoppskriften er også perfekt for å lage rundstykker, baguetter, foccatia og selvsagt brød.