Dette er en oppskrift på brød av typen focaccia med tomat.

Dette er italiensk brød på sitt beste! Denne oppskriften er til 1 stort brød eller mange små.

Dette trenger du:

6 dl vann
1 ss honning
30 g gjær
4 ss olivenolje + litt eksstra
ca. 11 dl hvetemel
5 dl durumhvete
2 ts salt

Topping
1 neve friske basilikumblader
1 liten neve rucolasalat
1/4 rød chili uten frø
1 hvitløkfedd
5-6 ss olivenolje
1 klype salt
1 klype pepper

Fremgangsmåte:

Start med å varme vannet og honningen til det blir lunkent. Smuldre i gjæren og rør rundt til den er oppløst. Bland inn oljen og ha så i resten av ingrediensene. Elt til du får en glatt og jevn deig. Bruker du kjøkkenmaskin, lar du eltekroken gå to runder helt til slutt mens du heller en tynn stråle med olivenolje i bollen. Elter du for hånd, bruker du en pensel og pensler oljen rundt hele deigklumpen. Dekk den til med et kjøkkenhåndkle og la den heve til dobbel størrelse. Dette tar ca. 45 min.

Skal du ha en stor focaccia, tar du nå bare og hvelver deigklumpen opp i en smurt langpanne og bruker fingrene til å trykke deigen ut i hele pannen. Skal du ha porsjonsfocacciaer, deler du deigen i så mange biter som du vil ha, og bruker enten et kjevle til å kjevle ut deigen til ca. 1 1/2 cm tykkelse, eller bruker bare fingrene.

Riv basilikumen og rucolaen i litt mindre biter. Hakk chilien. Ha alt i en morter og knus det sammen. Smak til med salt og pepper. Bruk fingrene og fordel dette på focacciaen. Dytt så fingrene godt ned i brødene sånn at toppingen blir skikkelig blandet med deigen, og at brødene får de karakteristiske hullene. Etterhev brødene i 5 minutter. Stekes på 230 grader i 15-25 minutter, alt etter om du lager ett stort eller flere små brød.