Oppskrift på et godt og saftig matpakkebrød!
Dette trenger du:
(Til å lage 2 brød)
* 1 l skummet kulturmelk
* 500 g sammalt hvete, grov
* 200 g sammalt hvete, fin
* 400 g sammalt rug, grov
* 150 g sammalt rug, fin
* 1 dl lettkokte havregryn
* 1 dl havrekli
* 3 dl vann
* 1 pk gjær
* 400 g hvetemel
* 2 ts salt
* egg til pensling, havrekli til pynt
Slik gjør du:
1. Start med å blande sammen: melk, sammalt fin og grov hvete, sammalt fin og grov rug, havregryn og havrekli til fordeigen. Husk at deigen skal eltes godt for hånd eller med en kjøkkenmaskin på laveste hastighet. Dekk bakebollen med plast og la den stå på benken i 30 min.
2. Varm vannet til det er fingervarmt, 37 gr. Smuldre gjæren og rør den ut i vannet. Tilsett gjærblandingen og resten av ingrediensene i samme bakebolle som fordeigen. Elt deigen godt. Deigen vil fortsatt være klissete. Dekk bakebollen med plast, og la den stå lunt i omtrent 45 min.
3. Del deigen i to like store emner. Form avlange brød. Legg brødene i smurte 2-liters-former. Dekk formene med et klede og sett dem på et lunt sted i 35–40 min.
4. Når brødene er ferdig hevet, pensler du dem med sammenvispet egg og snitter forsiktig ett eller flere snitt med en skarp kniv i brødene. Dryss over havrekli.
5. Stek brødene på nederste rille ved 200 grader i 50–60 min. Avkjøl dem på rist. Du er nå ferdig =)