Oppskrift på Okserygg med rotfrukter for 4 pers. (Denne oppskriften er ikke for nybegynnere).
Dette trenger du:
600 g okse ytrefilet
salt og pepper
2 ss smør
1 ss nøytral olje
Gremolata:
1 kvast persille
1 fedd hvitløk
revet skall av 1 sitron
1 dl god olivenolje
Løk:
3 løk
4 ss smør
½ ts salt
pepper
1 ts sherry eddik
Laurbærsjy:
3 dl innkokt oksekraft
½ dl rødvin
4 laurbærblad (ferske)
1 sjalottløk
2 ss smør
Grønnsaker:
2 gulrøtter
2 persillerøtter eller ½ sellerirot
200 g aspargesbønner
1 fedd hvitløk
3 ss smør
100 g spinat
Slik gjør du:
Kjøttet deles i 4 biffer som grilles godt på en grillpanne.
De smøres inn med gremolata, saltes og pepres. Stekes på 160 grader i ca 10 min, kjernetemperaturen skal være 50 grader når de tas ut. Hvil i 10 min før servering.
Kjør alt til gremolataen blir glatt på en blender.
Oppbevar på kjøl, holder i opptil 1 uke.
Løken kuttes i skiver og has i en kjele sammen med smøret og salt.
Kokes på lav varme i 1–1,5 timer, helt til løken er gyllen. Smakes til med eddik, pepper og salt.
Gulrøttene og persillerot/sellerirot kuttes i staver og kokes al dente. Aspargesbønner kokes 2 min og avkjøles i isvann.
Ved servering så varmes alle grønnsakene opp sammen med litt gremolata i en kjele og smakes til med salt og pepper.
Sauter løken blank og ha på rødvin og laurbærblad.
Reduser helt inn og ha i oksekraften, kok i 10 min. Sil den, smak den til med salt og pepper og rør inn smø