Her er en herlig oppskrift på rømmegrøt.

Dette trenger du:

4 dl seterrømme
2,5 dl hvetemel
ca 1,25 l H- eller lettmelk
0,5 ts salt

Fremgangsmåte:

Start med å slå rømmen i en kasserolle og la den koke under lokk i 15 minutter. Sikt 1 dl hvetemel oppi og rør sammen. La det stå og putre til at fettet begynner å komme ut av rømmen. Bruk en liten øse til å få opp smøret og ha det over i en liten kopp. Har du roen over deg vil du få ut ca en halv desiliter med smør. Når du har fått ut det du skal sikter du i resten av melet. Rør sammen. Slå i litt av melken.

Og her kommer det viktige tipset for å slippe å få klumper i grøten: ikke begynn å rør før melken har kokt opp! Du kan koke opp melken i en annen kjele først og så spe med den kokende melken, men for å få minst mulig oppvask kan du bare la melken koke opp i kjelen før du begynner å røre. Det husker jeg veldig godt at jeg lærte på skolekjøkkenet i 4. klasse.

Når melken har kokt opp rører du til du får en klumpfri masse. Så sper du igjen. Sånn fortsetter du til at melken er oppbrukt og grøten er passe i konsistensen. Tilsett saltet og la grøten småkoke i 10 minutter. Blir grøten for fast tilsetter du litt mer melk.