Oppskrift på rosin- og druebrød.

Dette trenger du til 1 stort brød eller 2 små brød:

725 g hvetemel
150 g rugmel
2 ss sukker
1 ts salt
1 pk gjær, fersk eller tørr
4 dl vann, 37 grader
2 egg
1 ss olivenolje
100 g blå steinfrie druer
100 g grønne steinfrie druer
100 g rosiner

Fremgangsmåte:

Tips:
Deigen skal forheve i 45 minutter og etterheve i 30 minutter.
Stekes på 200 grader i 45 minutter.
Kle et stekebrett med bakepapir.

Ha mel, sukker, salt og eventuell tørrgjær i en bakebolle. Fersk gjær smuldrer du opp og rører ut i vannet før du tilsetter det i bakebollen. Pisk eggene lett sammen og ha dem i sammen med olivenoljen. Elt deigen sammen på medium hastighet på mikseren i 8 minutter. Dekk bollen med et bakeklede og la deigen heve på et lunt sted til den har blitt dobbelt så stor.

I mellomtiden vasker du druene og deler dem i 2. Dryss litt mel på bakebordet og ha deigen oppå. Klapp den litt flat og fordel rosiner og druer oppå. Rull sammen deigen og kna alt dette godt, men forsiktig, sammen. Det er mye druer og rosiner, så du må nok kna det inn i flere omganger. Nå kan du enten dele deigen i to og så rulle hver del ut til et brød, eller du kan rulle ut ett stort. Legg brødet over på stekebrettet og la det etterheve under et klede. Sett på stekeovnen.

Stek brødet eller brødene på nederste rille i stekeovnen. Sjekk om brødet er ferdig ved å kakke på undersiden av det. Får du en hul lyd, er brødet ferdig. Legg det da over på en bakerist til avkjøling. Hvis lyden ikke er hul, setter du brødet tilbake i stekeovnen og steker det videre i 5 minutter.