Oppskrift på salmalaks med risotto for 4 pers.

Dette trenger du:

800 g laks

Til Risotto:

* 500 g gresskar, i biter
* ½ squash, i biter
* 2 ss olje
* 1,2 liter grønnsakskraft
* 50 g smør
* 1 løk, hakket
* 300 g risottoris
* 1 dl hvitvin
* 2 fedd hvitløk, finhakket
* 100 g parmesan, finrevet

Til Saus:

* 100 g sjalottløk, finhakket
* 2 ss sukker
* 2 dl soyasaus
* 200 g usaltet smør
* 2 ts maisenna

Slik gjør du:

1. Del fisken i fire like biter.
2. Krydre laksen med salt og pepper, stek den i panne med litt olje på middels varme i 3–4 minutter på hver side.
3. Ha gjerne i en klatt godt smør rett før den er ferdig.

Risottoen:

1. Start med å steke gresskarbitene og squash myke i litt olje i en panne.
2. Stek løk i litt smør i ei stor gryte. Ha i ris, rør godt, ha i vin.
3. Når vinen er absorbert, ha i et par øser med kraft.
4. Kok under stadig omrøring og spe med kraft. Etter 10 min., ha i hvitløk.
5. Sjekk om risen er “al dente” og, om ikke, spe med litt vin.
6. Vend inn grønnsaker, smør og parmesan og rør hardt inntil smøret har smeltet. Smak til med salt og pepper.

Sausen:

1. Smelt nå smøret i en romslig kjele og kok på svak varme til melkestoffet synker til bunns og blir brunt. Sil det kjapt.
2. Smelt sukkeret i en panne og tilsett soya og løk, reduser litt.
3. Bland ut maisenna med litt vann, og tilsett i soyaen.
4. Kok opp, ta av platen, og tilsett nøtte­smøret.