Dette er en oppskrift på sjokoladeterte med hasselnøtter og salt karamel som smaker helt himmelsk godt!

Dette trenger du:

til deigen:

50g hasselnøtter
200g hvetemel
1ss melis
140g kald smør, skjært i små biter
1 eggeplomme

til karamellen:

90g sukker
30g smør
120ml kremfløte
1ss lys sirup
50g hasselnøtter, hakket
en god klype grov salt
til sjokoladefyllet:
100g kokesjokolade
75g smør
2 store egg
1 eggeplomme
50g sukker

1ss kakao
ovn temp 180C
løsbunnet paiform, 28cm

Fremgangsmåte:

Start med å lage tertebunnen. Ha i hasselnøtter i en food processor og hakk de, til du har en ganske fin blanding.

Tilsett mel, melis og strø smøret på toppen.
Sett maskinen i gang igjen og la den gå ca. 20 sekunder., til du har en deig som ligner brødsmuler. Sett maskinen i gang igjen og tilsett eggeplommen og 2ss iskaldt vann. La maskinen gå en 5-10sek. Åpne lokket og sjekk om deigen er ferdig. Den vil fortsatt være smulete, men skal ha begynnt å samle seg mer. Ta en titt her hvis du er usikker på hvordan deigen skal se ut. Hell deigen over på kjøkkenbenken, samle den lett sammen med hendene til en rund deig og press den ned til en sirkel.

Pakk deigen godt i plast og la den hvile minst en halvtime i kjøleskapet.
Sett ovnen på. Ta ut deigen og kjevle den ut på en lett melet flate. Lag den stor nok til at den passer formen. Legg den forsiktig inn, press deigen inn mot kantene og skjær av overflødig deig på toppen. Bruk en gaffel til lage noen hull i paibunnen. Krøll sammen et stykke bakepapir og legg den opp på deigen. Fyll med ris eller bønner og sett deigen i ovnen. Stek i 20 minutter. Fjern papiret og la deigen steke videre en 10 minutters tid til den får litt farge. Nå avkjøler du det hele.

Nå er det på tide å lage karamellen. Start med å ha sukker i en liten kjele og tilsett et par spiseskjeer med vann. Sett på svak varme til sukkeret har smeltet. Sett opp varmen og la sukkeret koke. Ta av varmen når sukkeret begynnet å få en varm karamell farge og tilsett smør, fløte og sirup. Sett på varmen igjen og rør til du har en glatt karamell. La karamellen avkjøle noe – den vil da bli noe tykkere.

Mens karamellen avkjøler lager du sjokoladefyllet. Smelt smør i en kjele, ta av varmen og tilsett sjokoladen. Rør til smeltet. Sett til side. Ha eggeplommer og sukker i en skål og pisk en 5 minutters tid (bruk gjerne kjøkkenmaskin til dette) til du har en tykk eggedosis. Tilsett kakao og sjokolade og brett det forsiktig inn.

Nå er det på tide å sette kaken sammen! Hell karamellen på kakebunnen. Strø over hakkede hasselnøtter og ca. 1 ts maldon salt. Hell sjokoladefyllet forsiktig over der igjen, pass på at det fordeler seg jevnt over kaken. Sett terten tilbake i ovnen og stek 20-25 min. Sjokoladefyllet skal ha stivnet og fått en fin skorpe.
La kaken avkjøle helt før servering.