Oppskrift på stekt svineribbe, dette er en rett som egner seg best som julemat 🙂

Dette trenger du:

Beregn 250-400 g ribbe pr person.
Tynnribbe er den delen uten kotelettskammen.
Familieribba er den delen uten ryggbena.
Midtribba er den delen som er med kotelettskammen.
Det er midtribba som trenger lengst steketid.

Slik gjør du:
Man tar et stk. ribbe ca. 3-5 kg hvor svoren er rutet opp og gnir den godt inn med salt og grovmaltpepper, helst 2-3 dager før steking for da blir smaken inni ribba så mye bedre.
Forvarm ovnen 240 °c og sett langpanna inn med en 2-4 dl vann legg så ribba med svoren ned og dekk godt til med aluminiumsfolie la den stå slik i 30 minutter. Deretter tar du å skrur ned temperaturen til 180-200°c og snur ribba med svoren opp og legger den på rist resten av steketiden.

Steketid: ca. 11/2-2 timer for tynnribbe og 21/2-3 timer for midtribbe. Pass på at vannet i langpanna ikke tørker ut i så fall heller man i litt mer. Ved slutten av steketiden kan man varme medisterkaker pølser, svisker å epler de siste 30 minuttene av steketiden. Det er også godt å drysse litt malt ingefær over svoren mot slutten av stekinga. Hvis svoren ikke blir sprø kan man sette ribba under grillen litt eller det beste er å ta en elektrisk varmluft pistol å ta over svoren der den ikke har blitt sprø. La ribba ligge å hvile litt før man deler den opp i stk for da holder den på safta hvis ikke renner den ut med en gang. Tilbehør er rødkål eller surkål, svisker, epler, medisterkaker, sossisser og julepølse. Serveres med stekesjy eller brun saus laget av stekesjyen og med kokte poter å rørte tyttebær å sennep til.

Som tilbehør til stekt svineribbe som anbefales rød surkål.