Her er en oppskrift på varmrøkt laks med risotto og fennikel for 4 personer.

Dette trenger du:

4 fedd hvitløk
1/2 chili
2 fennikel
3 ss olivenolje
4 dl risottoris (arborio)
2 dl hvitvin
ca. 1 l grønnsaksbuljong
ca. 250 g varmrøkt pepperlaks

Fremgangsmåte:

Finhakk hvitløken og chilien, skjær fennikelen i båter og ha det i en kasserolle sammen med olivenoljen. Ta vare på de grønne tuppene på fennikelen for å drysse over risottoen til slutt. La det surre på ganske svak varme i 4 – 5 min. Ha i risottorisen og la den surre i kasserollen i 1-2 minutter, til du ser den blir blank. Rør hele tiden slik at den ikke blir brent. Ha i hvitvin og rør godt mens den fordamper. I en annen kasserolle koker du opp grønnsakbuljongen og lar den være på kokepunktet hele tida.

Når vinen har fordampet, heller du i ca. 2 dl av buljongen og rører videre. Når den har kokt inn, har du i nye 2 desiliter. Slik fortsetter du til all væsken er kokt inn. Det er viktig at du rører hele tida. Det er da risen får den rette konsistensen. Du ser på pakningen hvor lenge risen skal koke, 17–20 minutter er vanlig. Blir det for lite væske, tilsetter du litt mer. En god risotto skal være saftig og fremdeles ha litt væske igjen.

Akkurat når risottoen er ferdig, bryter du forsiktig laksen opp i mindre biter og blander inn i den. Rør rundt en gang, vent i 30 sekunder, slik at laksen blir varm, dryss over fennikeltoppene, og server risottoen umiddelbart.